Behulpzaam voor een anderBehulpzaam voor een ander

Een reikende hand

We zitten nu bijna een maand in ‘intelligente lockdown’ door de coronacrisis. Ik denk terug aan de eerste week dat de lockdown er was en hoeveel moeite ik ervaarde door ritmes in mijn leven die veranderden. Ik vond het de eerste week echt niet leuk. Het is prettig om te ervaren hoe er de afgelopen weken berusting is gekomen. Rust en ritmes veranderen naar wat er nu mogelijk is. Sommige veranderingen zijn zelfs prettig en kosten minder tijd.

Afgelopen week heb ik een paar ouderen in mijn buurt geholpen met boodschappen doen. Ik ken deze mensen van het vrijwilligerswerk en ze durfden niet naar de supermarkt met de drukte. Ik heb ze hierbij geholpen. En dat was erg fijn om te doen.

Zorg voor een ander

Afgelopen weekend kreeg ik de vraag van een vriendin hoe ze in contact kon komen met een kennis waar ze nu weinig van hoort. Twee weken geleden hebben we een blog geschreven hoe zorg je voor jezelf.  Maar hoe kan je zorgen voor een ander in deze tijd?

Het zijn spannende tijden en iedereen reageert anders in deze situatie. We zijn er meer dan ooit voor elkaar. Er worden vele initiatieven uitgerold. Maar dat betekent niet dat iedereen even makkelijk aan de situatie kan aanpassen. Daarom is het goed om op een ander te letten.

Eenzaamheid en spanningsklachten liggen voor velen op de loer. Niet alleen mensen die behoren bij een lichamelijke of mentale kwetsbare groep, ook mensen die vrijgezel zijn, ouderen of gezinnen die nu 4 weken met elkaar in huis werken, spelen en eten. Voor iedere situatie geldt dat er eenzaamheid of meer spanning kan zijn.

Wat als je je zorgen maakt over een ander.

  • Begin een gesprek met een ander. Wees nieuwsgierig en oprecht en vraag hoe het met de ander gaat. Een kletspraatje kan al genoeg zijn.
  • Door een kaartje of een bloemetje te sturen. Laat je weten dat je aan iemand denkt. Of vraag of het lukt met de boodschappen of eten maken.
  • Bel zo nodig aan als je geen contact krijgt met een vriend of kennis.
  • Luister naar een ander. Niet om te antwoorden, maar om te begrijpen wat de ander zegt. Je hoeft niet gelijk een oplossing aan te dragen. Een luisterend oor is al genoeg. Onthoudt dat iedereen anders reageert en andere behoeftes heeft.
  • Als er wel om een oplossing gevraagd wordt en je weet het niet zo goed hoe je kan reageren. Zeg dat je het lastig vind om te reageren. Deel waar jij tegenaan loopt in deze tijd en hoe je dat zelf oplost. Kijk of jullie zo samen tot een oplossing kunnen komen.

Doorverwijzen professionele hulp

Het is heel krachtig om hulp te zoeken. Je kunt altijd iemand vertellen om de huisarts te bellen. Er kan op het moment veel telefonisch afgehandeld worden. Als de persoon waar jij je zorgen over maakt nu niet wil praten. Blijf open staan voor een ander, als degene nu niet wil praten dan kan degene altijd later bij je terug komen.

Zorg goed voor jezelf en een ander.

Esther
MHFA trainerBent u nieuwsgierig geworden?

Voor vragen en meer informatie, kunt u het formulier invullen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Roggestraat 181 / 7311CC Apeldoorn

info@xpeerience.nl

085 - 047 17 71