Ik werk bij Xpeerience.Ik werk bij Xpeerience.

Ik weet nog dat ik als klein meisje mijn eerste spreekbeurt moest houden voor de klas. Toen leken die klasgenootjes ineens 2 meter hoog! Droge mond, trillende mondhoeken en een overslaande stem. Echt hoor, wat een ellende! Als je me toen had verteld dat ik uiteindelijk voor een groep zou gaan staan om trainingen te geven, had ik nooit geloofd.

Als dochter van een schizofrene, verslaafde moeder, zat mijn jeugd vol ups en downs. Als gevolg hiervan ontwikkelde ik een angststoornis, waarvan ik de klachten ging dempen met verschillende middelen. Een verslaving volgde, en niet veel later kwam een depressie om de hoek kijken. De strijd om deze diagnoses de baas te worden vergde een lange adem van ruim 14 jaar.

Het lijkt me dan ook evident dat ik als trainer MHFA-affiniteit heb met de thema’s angst, depressie, middelengebruik en psychose. Ik geloof in de-stigmatisering, omdat ik zo vaak heb gehoord dat men bovenstaande niet van mij had verwacht.

Daarnaast hoop ik cursisten praktische tools mee te geven om toch dat praatje aan te gaan, of net die ene lastige vraag te stellen aan iemand die misschien in psychische nood verkeert. Want wat had ik het fijn gevonden als iemand mij destijds als mens had benaderd.  Achter die boze, verstoorde puber zat namelijk een bang en vooral eenzaam meisje. Hulpverleners had ik genoeg, maar er waren er weinig die door mijn diagnoses en gedrag heen durfden te kijken.

Toen Xpeerience mij deze kans bood voelde dit dan ook als een overwinning. Eindelijk kon ik die spreekwoordelijke cirkel rond maken.

Maar toch… die eerste training. Ineens voel ik meer dat kleine meisje die een spreekbeurt moet houden voor de klas. Stuk voor stuk lijken de cursisten me aan te kijken met kritische en oordelende ogen.  Dan is daar wéér die droge mond, trillende mondhoeken en die overslaande stem. Dan begin ik met mijn hart in mijn keel te vertellen over MHFA en vertel ik waarom deze cursus me aan het hart gaat. Dan zie ik mensen ontdooien. Luisteren ze geïnteresseerd. De ander knikt instemmend. Dan deelt een van de cursisten een eigen ervaring. Een ander reageert, ook zij heeft iets dergelijks meegemaakt. Herkenning en wederzijds begrip. De sfeer is open en bovenal veilig.

En dan blijkt ineens dat gek zo gek niet is en lijken die grote, kritische klasgenootjes/cursisten net mensen. Hoe mooi is het dat ik daaraan mag bijdragen?

Lisa PoelstraBent u nieuwsgierig geworden?

Voor vragen en meer informatie, kunt u het formulier invullen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Roggestraat 181 / 7311CC Apeldoorn

info@xpeerience.nl

085 - 047 17 71