Wat wil je worden als je groot bent?Wat wil je worden als je groot bent?

De vraag die iedereen me stelde en ik ook mezelf regelmatig af vroeg. De vraag waar alle soorten beroepen naar boven kwamen, van kapster tot kleuter juf van politieagente tot patholoog maar nooit heb ik gedacht dat ik ‘trainer’ zou worden.

Na een periode van 3 jaar geworsteld te hebben met mezelf werd me gevraagd of ik trainingen zou willen geven over ‘mentale problemen’ MHFA, maar dit ook te doen vanuit mijn eigen ervaring. Ik was enthousiast, blij, bang, zenuwachtig en wist niet wat me te wachten stond. Ik praatte nooit over mijn problemen en nu moest ik dat juist wel gaan doen? ‘wat zullen de mensen over mij denken?’ ‘ wat zullen ze van mij vinden?’ waren de vragen die als eerst naar boven kwamen. Toen bedacht ik me hoe fijn het voor een andere kan zijn als zij de juiste hulp, op het juiste moment zouden ontvangen. Of dat mensen hun problemen bespreekbaar zouden maken en om hulp durven te vragen?

Nu een half jaar verder ben ik blij dat ik deze stap genomen heb en dat ik mensen iets kan meegeven. Het mooiste vind ik dat iedereen wel iets herkent bij zichzelf, familie of vrienden en dat dit ook bespreekbaar wordt gemaakt. Tijdens elke training merk ik weer dat elke persoon zijn/haar eigen verhaal heeft. De ene vertelt er over een ander niet, maar iedereen luistert met begrip en zonder vooroordelen naar elkaar. Soms zie ik een groot persoon heel klein worden, of een klein persoon heel groot worden door bepaalde dingen uit te spreken. Ik zie mensen met succesverhalen terug komen over hoe ze een ander hebben kunnen helpen of over hoe de training hun zelf heeft geholpen. Ik word blij, trost en krijg weer hoop.

Tijdens een training viel me op dat een van de deelnemers een binnenpretje had. Deze duurde best lang, ik werd nieuwsgierig en vroeg of er iets aan de hand was. Ik kreeg als antwoord ‘Ik ben dus toch wel normaal’, ik werd verdrietig en blij tegelijk. Verdrietig omdat deze deelnemer een lange periode aan haar zelf heeft moeten twijfelen of ze wel ‘normaal’ was en blij omdat ik haar deze gevoel weer terug heb kunnen geven.

Ik hoop nog veel trainingen MHFA te mogen geven en zo meer kennis over psychische problemen te delen. Hoe mooi zou het zijn als we elkaar kunnen helpen, de stigma kunnen verkleinen en beter om kunnen gaan met mensen met psychische problemen?

Ayse Demir

Trainer (Youth)MHFABent u nieuwsgierig geworden?

Voor vragen en meer informatie, kunt u het formulier invullen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Roggestraat 181 / 7311CC Apeldoorn

info@xpeerience.nl

085 - 047 17 71