Wereld suïcide preventie dagWereld suïcide preventie dag

Wereld suïcide preventie dag

10 september is het internationale dag ter voorkoming van zelfdoding. Overal in de wereld wordt aandacht gevraagd voor de preventie van zelfdoding en voor geestelijke gezondheidsproblemen in het algemeen.

Deze dag is een initiatief van de International Association for Suïcide Prevention (IASP) en heeft als doel het doorbreken van stigma, zodat we elkaar kunnen helpen een wereld zonder zelfdoding mogelijk te maken.

Wij, van Xpeerience, geven MHFA-cursussen om de bespreekbaarheid van psychische problemen in het algemeen te vergroten. MHFA staat voor Mental Health First Aid en is een cursus voor ‘eerste hulp bij psychische problemen’. Er wordt informatie over psychische problematiek gedeeld en je leert hoe je het gesprek kunt aangaan met iemand die (beginnende) psychische problemen heeft. Een onderdeel daarvan is het hebben over suïcide, alsook over suïcidale gedachten.

Psychische problemen blijken een grote oorzaak van suïcidale gedachten en gedrag, met name depressieve problemen. Depressie is namelijk de meest voorkomende psychische aandoening bij mensen die door suïcide overlijden. Per jaar overlijden er helaas wereldwijd 800.000 mensen aan suïcide, dit betekent 1 persoon per elke 40 seconden. Suïcide is de belangrijkste doodsoorzaak in de leeftijdsgroep 15-24 jaar in de meeste Europese landen.

In de zomervakantie las ik een artikel op internet waarin een kwart van de werknemers aangeeft niet naar de leidinggevende te stappen met psychische klachten. Het bespreekbaar maken van lichamelijke klachten is normaal geaccepteerd, echter het hebben over mentale klachten is helaas vaak nog een groot taboe voor mensen. Schaamte, angst dat anderen over je gaan oordelen of bang zijn een stempel te krijgen waar je niet meer van af komt, zijn redenen om het niet te hebben over psychische klachten.

En dat is jammer, want er schuilen ook voordelen achter het wel delen van psychische klachten waar vaak niet aan gedacht wordt: je klachten hoef je niet meer verborgen te houden; vaak herkennen anderen zich in de klachten die je durft te delen; je staat er niet alleen voor. Daarbij bepaal je zelf wie je wel en wie je niet vertelt over je psychische klachten.

Er gaat veel leed verscholen achter deze ‘verborgen’ psychische problemen in het algemeen en achter suïcidale gedachten en gedrag in het bijzonder. Elk verloren leven door suïcide vertegenwoordigt iemands partner, kind, ouder, vriend of collega. Voor elke zelfdoding lijden ongeveer 135 mensen hevig verdriet of worden op een andere manier getroffen. Dit komt neer op 108 miljoen mensen per jaar die ernstig worden getroffen door suïcidaal gedrag. Suïcidaal gedrag omvat zelfdoding, maar ook zelfmoordgedachten en zelfmoordpogingen. Voor elke zelfdoding doen 25 mensen een zelfmoordpoging en nog veel meer hebben ernstige zelfmoordgedachten.

Op veel plekken branden ze op 10 september om 20.00 uur een kaars voor het raam om te laten zien dat ze denken aan de mensen die overleden zijn door suïcide, en om het leed dat schuil gaat achter suïcide zichtbaar te maken. Ons inziens een zeer mooi initiatief, waar we graag aandacht aan besteden, juist in deze tijd!

 

Hetty Reints Bok en Esther OolhorstBent u nieuwsgierig geworden?

Voor vragen en meer informatie, kunt u het formulier invullen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Roggestraat 181 / 7311CC Apeldoorn

info@xpeerience.nl

085 - 047 17 71